De kruidige keuken

van Ethiopisch restaurant Awazé

de kruidige keuken van ethopisch restaurant Awaze

AMERSFOORT | De geuren komen je direct tegemoet als je Awazé binnenloopt. Het Ethiopische restaurant aan de Kamp bestaat bijna een jaar en loopt goed. ,,We krijgen ontzettend veel energie van alle positieve reacties”, aldus Wosene Asmamaw. Ze is de eigenaresse en initiatiefnemer van het enige Ethiopische restaurant in Amersfoort.

Het idee om een restaurant te openen had Asmamaw, samen met haar man Henk Valk, al langer, meer dan twintig jaar zelfs. ,,In de jaren ’90 woonden we allebei in Leiden. Maar het beleid van de gemeente om geen nieuwe horeca te openen hielp ons niet in de zoektocht naar een locatie. In de jaren erna kwamen er andere dingen op ons pad en kregen we vier kinderen. Nu ze allemaal wat ouder zijn, begon het toch weer te kriebelen”, aldus Valk.

,,We krijgen ontzettend

veel energie van

alle positieve reacties”

En dus ging het stel op zoek naar een locatie in hun huidige woonplaats: Amersfoort. ,,Hier zat nog geen Ethiopisch restaurant; een gat in de markt dus.” In februari 2019 opende Awazé aan de Kamp 48. ,,We zitten in een prachtig monumentaal gebouw aan een leuke winkelstraat en tevens invalsweg naar het centrum naar Amersfoort. Toen we de sleutel kregen, heb ik een papier opgehangen: ‘Hier komt het eerste Ethiopische restaurant van Amersfoort.’ Dat trok de aandacht van de lokale pers en de inwoners van Amersfoort. Inmiddels hebben we alle seizoenen meegemaakt en kunnen we zeggen dat we een goed eerste jaar achter de rug hebben.”

De kruidige keuken

Het menu bij Awazé is veelzijdig. Er kunnen ‘gewone’ voor-, hoofd- en nagerecht worden besteld, maar ook grote schalen met allerlei kleine hapjes, om samen te delen aan tafel. ,,Een deel van het menu is tevens veganistisch. Deze gerechten worden traditioneel gegeten tijdens de vastenperiode in Ethiopië; ze zijn heerlijk en puur.”

De basis van Ethiopische gerechten is een traditionele, dunne pannenkoek: de injera. Hiermee wordt het eten geserveerd. Met een stukje injera pak je iets van de schaal om te eten, bestek is dus eigenlijk overbodig. De glutenvrije graansoort teff, waar de injera mee wordt gemaakt, laat Asmamaw overkomen uit Ethiopië, net als de vele kruiden die in de gerechten worden gebruikt. ,,Elke avond bereidt ze de gerechten met evenveel liefde. Dit is een wens die ze al jaren heeft: een stukje cultuur en het heerlijke Ethiopische eten delen met Nederland.”

Vanaf januari is Awazé ook open tijdens lunchtijd. ,,Daar gaan we een beetje mee experimenteren, kijken hoe dat gaat. In principe kunnen mensen dezelfde gerechten bestellen als ’s avonds, maar dan iets aangepast. Tevens komen er ook een aantal speciale lunchgerechten bij op de kaart”, aldus Asmamaw. ,,We kijken uit naar een nieuw jaar bij Awazé en hopen dan ook weer vele positieve reacties te ontvangen van klanten. Ze vinden het een bijzondere ervaring om eens Ethiopisch te eten en waarderen de heerlijke gerechten, volop gezonde en verse ingrediënten.”

Awazé is elke dinsdag tot en met zondag geopend.

Bron: de stad Amersfoort.nl – Hanna de Groot